KOKTAJL TRUSKAWKOWY – warsztat kulinarny

W ramach zajęć rozwijających zdrowe nawyki żywieniowe oraz umiejętności społeczne, wychowankowie oddziału  X i XI  uczestniczyli  w wyjątkowym dniu pełnym smaków i aktywności. Rozpoczęliśmy od wspólnego wyjścia na pobliski ryneczek, gdzie mieliśmy okazję zakupu świeżych truskawek.

Było to ważne ćwiczenie w ramach Treningu Umiejętności Społecznych ( TUS)- gdzie uczyliśmy się  zadawać pytania, kontaktu z innymi osobami, dokonywania wyborów i posługiwania się pieniędzmi.

Po powrocie rozpoczęliśmy wspólne przygotowanie KOKTAJLI truskawkowych—myliśmy owoce, obieraliśmy, blendowaliśmy składniki. Była to nie tylko świetna zabawa, ale i forma terapii ręki- czynności te rozwijają precyzję, koordynację i siłę mięśni dłoni oraz  palców. W trakcie zajęć rozmawialiśmy o wartościach odżywczych truskawek i innych owoców sezonowych- o ich bogactwie witamin, braku konieczności słodzenia i korzyści dla zdrowia.

 

Cele zajęć :

  • Promowanie zdrowego odżywiania i świadomych wyborów żywieniowych
  • Trening umiejętności społecznych podczas zakupów
  • Wzmacnianie samodzielności, współpracy w grupie i poczucia sprawczości
  • Terapia ręki poprzez czynności kulinarne
  • Edukacja sensoryczna ( smak, zapach, kolor, dotyk)

 

Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją koktajli- mogliśmy poczuć dumę z przygotowania własnego, zdrowego napoju. To doświadczenie łączyło w sobie naukę, rozwój i radość ze wspólnego działania.