//psoni-wolbrom.pl/wp-content/uploads/2021/04/WTZ-GOSPODARSTWA-DOMOWEGO.jpg

Do głównych zadań pracowni należy kształtowanie i doskonalenie umiejętności niezbędnych do samodzielnego funkcjonowania uczestnika w życiu codziennym poprzez rozwijanie zdolności i twórczości kulinarnych.

Zajęcia kulinarne prowadzone są w kuchni wyposażonej w niezbędny sprzęt gospodarstwa domowego. W czasie zajęć uczestnicy poznają sposoby przyrządzania łatwych i prostych potraw: zup, sałatek, deserów, ciast i ciasteczek. Poznają wartości odżywcze warzyw i owoców, a także zasady zdrowego żywienia. Uczą się korzystać z przepisów kulinarnych, zapoznają się z metodami i sposobami przechowywania i utrwalania żywności.

Uczestnicy poznają zasady obsługi sprzętu AGD (m.in.: czajnika bezprzewodowego, frytkownicy, kuchenki gazowej, elektrycznej i mikrofalowej, zmywarki, robota kuchennego, pralki automatycznej itd.). Uczą się podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym, poznają podstawy savoir – vivre,u, zasady estetyki, sposoby dekoracji dań, stołów, kuchni, wyrabiają nawyk dbałości o higienę, uczą się gospodarności oraz odpowiedzialności za wykonywaną pracę.

Zajęcia prowadzi instruktor inż. Ewa Haberka