W ramach ww projektu wykonaliśmy zadania przewidziane na miesiąc wrzesień. Korzystając z ładnej pogody ochoczo uczestniczyliśmy w tradycyjnych „wykopkach”, goszcząc w gospodarstwie Państwa Skóra w Dłużcu. Dzięki uprzejmości gospodarza poznaliśmy rolnicze maszyny i narzędzia, a także zbieraliśmy wykopane elewatorówką ziemniaki. Współpraca między najmłodszymi i najstarszymi uczestnikami projektu była wzorcowa, jedni małymi rączkami zbierali ziemniaki, a drudzy swymi silnymi ramionami przenosili kosze. Pobyt w Dłużcu tak bardzo nam się spodobał, że umówiliśmy się na wykopki za rok.
Własnoręcznie zebrane ziemniaki posłużyły nam do realizacji drugiego zadania projektowego o wdzięcznej nazwie: „Według przepisu Babci i Dziadka” – duszaczków i frytek z piekarnika. Po podzieleniu się pracą starsi przystąpili do obierania i krojenia, a młodsi sprawdzili się podczas mycia, przyprawiania oraz układania warstw warzyw wg starego przepisu Prababci Janiny. Oczekiwanie na potrawę bardzo nam się dłużyło, ponieważ wszędzie wokół unosiły się aromatyczne zapachy pieczonych ziemniaków. Najprzyjemniejszą częścią zadania była degustacja tego, co sami przygotowaliśmy. Było pysznie… BRAWO MY!